Ιατρική
Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA (2011-σήμερα)
• Κέντρο Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας.
• Πλήρης ανακαίνιση των χώρων της Κλινικής καθώς και προμήθεια της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού συμβάλλοντας καθοριστικά στην αρτιότερη λειτουργία της.
• Αξιοποίηση χορηγιών για τον εκσυγχρονισμό της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής.
• Διενέργεια πέραν των 600 επεμβάσεων ετησίως που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης χειρουργικής των παθήσεων της καρδιάς και του θώρακα των ενηλίκων.
Με στελέχη και προσωπικό της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ
Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές – Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας» (2015 – σήμερα)
- Πρόκειται για το μοναδικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για την εξωσωματική κυκλοφορία στην Ελλάδα.
- Το μοναδικό στην Ελλάδα αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην εξωσωματική κυκλοφορία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ειδικών στην Εξωσωματική Κυκλοφορία (EBCP).
- Αναγνωρισμένο με ΦΕΚ της 7/11/2018 από το Υπουργείο Υγείας ως προαπαιτούμενο για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου του Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας.
- Παρέχει υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στον τομέα της καρδιοπνευμονικής φυσιολογίας και των εφαρμογών της καθώς και στην εφαρμογή της εξωσωματικής κυκλοφορίας στην καρδιοχειρουργική.
- Υψηλός αριθμός εισακτέων και αποφοίτων ετησίως.
Με φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Υπεύθυνος Κέντρου μακροχρόνιας μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας σε ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια, αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Υγείας (2012-σήμερα)
• Επικεφαλής χειρουργικής ομάδας εμφύτευσης μηχανικών συσκευών υποστήριξης της καρδιάς για την αντιμετώπιση τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας.
• Ασθενής που χειρουργήθηκε ζει για περισσότερα από 11 χρόνια με μηχανική υποστήριξη της καρδιάς.
• Εμφύτευση της πρώτης τεχνητής καρδιάς (Total Artificial Heart) στη χώρα μας το 2012.
• Επικεφαλής ομάδας ιατρών και τεχνικών εξωσωματικής κυκλοφορίας για τη χρήση συστημάτων καρδιοπνευμονικής υποστήριξης ECMO (λαμβάνοντας εύφημο μνεία και από το εξωτερικό – διάσωση αξιωματικού του ΝΑΤΟ),
• Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ αποτελεί το πρώτο Κέντρο της χώρας στο Registry του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα συστήματα ECMO (ΕLSO).
• Ιδρυτικό μέλος και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΕUROMACS (European Registry for Patients with Mechanical Circulatory Support), (2010-σήμερα).
Με στελέχη της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ
Ένας από τους μακροβιότερους ασθενής παγκοσμίως που ζει για περισσότερα από 11 χρόνια με μηχανική υποστήριξη της καρδιάς
Με τον Ιδρυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα συστήματα ECMO (ΕLSO) Καθηγητή Robert Bartlett
Ιδρυτής (Founder) και πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελάχιστα Επεμβατικών Εξωσωματικών Τεχνολογιών MiECTiS (Minimal Invasive Extracorporeal Technologies International Society)
- Εμπνευστής και θεμελιωτής της ελάχιστα επεμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας (συστήματα MiECC) και προώθησή της σε παγκόσμια κλίμακα μέσω της διοργάνωσης πολλαπλών συνεδρίων, workshop και παραγωγής ερευνητικών εργασιών.
- Η έδρα της Διεθνούς Εταιρείας Εταιρείας Ελάχιστα Επεμβατικών Εξωσωματικών Τεχνολογιών (Minimal Invasive Extracorporeal Technologies International Society) βρίσκεται στην Καρδιοθωραοχειρουργική Κλινική ΑΠΘ.
- Πλήθος διεθνώς καταξιωμένων καρδιοχειρουργών, καρδιοαναισθησιολόγων και τεχνικών εξωσωματικής κυκλοφορίας από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την κλινική για την εκπαίδευσή τους.
Πρωτοπορία στην κλινική έρευνα και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών
- Βραβείο Αριστείας Ιατρο-κοινωνικού Έργου και Προσφοράς από το ΑΠΘ, 2018 – διεθνής αναγνώριση “Τhe Greeks who left their mark in 2018”
- Έπαινος Αριστείας στη διδασκαλία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2016.
- Αναγνώριση ως καλύτερου ερευνητή (Innovator), Royal Society of Medicine UK, Λονδίνο 2010: the world’s first artificial heart and stem cell operation.
- Βραβείο καλύτερου ερευνητή (Best Innovator), 8th EuroAsian Bridge Congress, Ιράν 2011: stem cells and mechanical support as treatment for the end stage ischemic heart failure; the hybrid approach.
- Βραβείο, Congress of the World Society of CardioThoracic Surgeons, Κως 2008: the application of mini-extracorporeal circulation systems in heart surgery.
- Τιμητική διάκριση για ανθρωπιστική αποστολή με σκοπό την πραγματοποίηση καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στον Μαυρίκιο της Αφρικής, 2012.
- Μετάλλια εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκ του Ινστιτούτου Burdenko της Μόσχας και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.
- Διεθνής πρωτοπορία στην ανάπτυξη των συστημάτων ελάχιστα επεμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας (Ιδρυτής και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας MiECTiS).
- Διεθνής πρωτοπορία στην κλινική χρήση αυτόλογων και ετερόλογων βλαστοκυττάρων (κυτταρική θεραπεία) σε συνδυασμό με μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιτιμοπoίηση του νομπελίστα καθηγητή Sir Martin Evans.
- Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική ΑΠΘ αποτελεί Κέντρο Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας.
- Επιστημονικός Σύμβουλος (Consultant/Advisory Board Proctor/Lead Clinical Expert and Key Opinion Leader) της Εταιρείας Medtronic Inc. με αντικείμενο συνεργασίας την ανάπτυξη των συστημάτων ελάχιστα επεμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας (MiECC).
- Επικεφαλής Ερευνητής (Chief Investigator) της διεθνούς μελέτης MIECS και Κύριος Ερευνητής (Primary Investigator) της διεθνούς μελέτης COMICS, σε παγκόσμια κλίμακα είναι από τις μεγαλύτερες ερευνητικές μελέτες στην καρδιοχειρουργική.
- Συμμετοχή σε περισσότερα από 20 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγνώριση του ερευνητικού έργου με βραβεία διεθνώς.
- Περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με πάνω από 2300 αναφορές.
- Συγγραφή 7 επιστημονικών βιβλίων (3 διεθνείς εκδόσεις -στην αγγλική, Springer Eds, η μία από τις οποίες έχει μεταφραστεί και σε δεύτερη γλώσσα -στα κινεζικά, καθώς και 4 ελληνικές εκδόσεις).
- Πλέον των 32.000 chapter downloads σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Bookmetrix.
- Συγγραφή 13 κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία (διεθνή και ελληνικά).
- Οργάνωση 7 διεθνών Συνεδρίων ως Πρόεδρος και συμμετοχή στην οργάνωση πέραν των 50 ελληνικών επιστημονικών Συνεδρίων.
- Περισσότερες από 130 διαλέξεις, συμπεριλαμβανομένων invited και keynote lectures (στα μεγαλύτερα διεθνή Συνέδρια), σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά Συνέδρια.
- Editor στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Perfusion και κριτής επιστημονικών εργασιών σε 13 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Απονομή του Τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή από τον
Πρύτανη του Πανεπιστημίου Carol Davila Βουκουρεστίου