Τι πρέπει να γίνει

Η καταγραφή των διλημμάτων, της τρέχουσας κατάστασης και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και αναμονής.

Παρότι αυτό γίνεται αντιληπτό από ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, η ίδια στέκεται διστακτική απέναντι σε ριζικές αλλαγές καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως οι αναγκαίοι πόροι, το ολοκληρωμένο σχέδιο και η διοικητική παρ­ρησία, ώστε να γίνει κάτι το ουσιαστικό.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη της κοινότητάς μας στις αξίες που εκφράζει το Αριστοτέλειο, ώστε στον δεύτερο αιώνα της ιστορίας του να πορευθούμε με ενθουσιασμό και πίστη στις δυνάμεις μας.

 

 

Πώς η επιτυχία αυτού του σχεδίου βελτιώνει το ΑΠΘ

 

 

Περισσότερα

 

Νέα εικόνα

Μεγάλα, ιστορικά και ισχυρά Πανεπιστήμια στον κόσμο ανανε­ώνουν την εικόνα τους και τη στρατηγική της επικοινωνίας τους, γιατί αντιλαμβάνονται την αξία της επικοινωνίας και επιδιώκουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα επίπεδα αναγνωρισιμότητας και εμπιστοσύνης που έχουν κατακτήσει. Κατά μείζονα λόγο, το Αριστοτέλειο, το οποίο βρίσκεται σε πορεία διεθνοποίησης, οφείλει να ανανεώσει την εικόνα του εκμεταλλευόμενο τη σημαντική ευκαι­ρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο εκσυγχρονισμός της εικόνας (αρχιτεκτονική branding ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων του Πανεπιστημίου, συστήματα σήμανσης χώρων, λογότυπο, μηνύματα, ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα, ψηφιακές περιοδικές εκδόσεις, διοργανώσεις και συμμετοχές σε συνέδρια και εκθέσεις κ.ά.) θα ωφελήσει αφενός την επικοινωνία προς το ελληνικό και διεθνές κοινό, αφε­τέρου θα εμπνεύσει στη μεγάλη κοινότητα του Αριστοτελείου, στο εσωτερικό του Ιδρύματος, τον ενθουσιασμό που απαιτείται για αλλαγή και ανανέωση.

Η νέα rebranded εικόνα του Αριστοτελείου θα μείνει συμβολική και ατε­λής, αν δεν συνοδευτεί από νέα στρατηγική επικοινωνίας. Οι στόχοι της θα είναι:
α) η ανάδειξη του Αριστοτελείου ως ελκυστικού προορισμού σπουδών για τους καλύτερους υποψήφιους φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
β) η γεφύρωση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής καθημερινότητας του Πανεπιστημίου με την πόλη, την περιφέρεια και τη χώρα μέσω τακτικών και εύληπτων δημοσιεύσεων των επιτυχιών ανθρώπων και προγραμμάτων,
γ) η εμπέδωση της αντίληψης ότι το Αριστοτέλειο είναι ο κορυφαίος χώρος ελεύθερης έκφρασης, δημιουργικής αναζήτησης, καινοτομίας και πολιτι­σμού.

Λειτουργική αναβάθμιση

Είναι γνωστό ότι το Αριστοτέλειο χρειάζεται εδώ και χρόνια οργανόγραμ­μα και εσωτερικό κανονισμό. Θα γίνουν αμέσως και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τον στρατηγικό σχέδιό του Ιδρύματος (2025-2035), λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες στη λειτουργία των Τμημάτων.
Μία κουλτούρα επικοινωνίας, συνεργασίας και υποστήριξης Τμημάτων και Σχολών σε ακαδημαϊκά ζητήματα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την βελτίωση  του επιπέδου σπουδών.
Η οργάνωση, για παράδειγμα, τακτικών συναντήσεων της Αντιπρυτανείας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων με όλα τα Τμήματα θα διασφαλίζει την ενημέρω­ση για τις θεσμικές εξελίξεις και τη βοήθεια στη διεκπεραίωση διοικητικών θεμάτων, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερο το ακαδημαϊκό έργο.
Αν το “Πανεπιστήμιο χωρίς χαρτί” ανταποκρίνεται στα σύγχρονα περιβαλλο­ντικά πρότυπα (ESG), αποφασιστική συμβολή στη βιωσιμότητα θα εξασφαλί­σει πρωτίστως ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ενεργειακά, αισθητικά και λειτουργικά. Με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της Πανεπιστημιούπολης (ρύθμιση χρήσεων και όρων δόμησης), την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των κτιρίων, τον αντισεισμικό έλεγχο και τη μελέτη των επιβεβλημένων αποκαταστάσεων θα ξεκινήσει άμε­σα η συνολική αναβάθμιση των υποδομών του Αριστοτελείου.

Ειδικότερα, η λειτουργική επανάχρηση όλων των χώρων που υπολειτουργούν ή μένουν αναξιοποίητοι, η αναβάθμιση των υποδομών για άτομα με αναπηρία, η δραστική αύξηση των δενδροφυτεύσεων και η διαμόρφωση πράσινων δια­δρόμων για τον αερισμό και κλιματισμό της πόλης, η ασφαλής στάθμευση αυ­τοκινήτων, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, δημιουργώντας ένα καλύτερο, ομορ­φότερο, πιο σύγχρονο και αισθητικά αναβαθμισμένο περιβάλλον για όλους. Επιτέλους, αντί ουραγός της κλιματικής προσαρμογής και σπάταλος κατανα­λωτής ενέργειας, το Αριστοτέλειο θα γίνει πρότυπο βιωσιμότητας για την πόλη που το φιλοξενεί και το σύνολο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Λειτουργική αναβάθμιση χωρίς αναθεώρηση των σχέσεων Πανεπιστημί-ου-κοινωνίας είναι πλέον αδιανόητη. Κύριοι θεματικοί άξονες που αφορούν τη σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και παραγωγής και αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου για το Αριστοτέλειο είναι οι παρακάτω:

    • η διάχυση και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος του ίδιου του Πανεπιστημίου, της καινοτομίας και της εθνικής οικονομίας
    • η συμμετοχή σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από κοινού με οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους
    • η συνεχής αξιολόγηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και η αντίστοιχη προσαρμο­γή προπτυχιακών
    • μεταπτυχιακών και σπουδών συνεχιζόμενης κατάρτισης
    • η ενίσχυση της κοινωνικής έρευνας για επίκαιρα θέματα που απασχολούν την κοινωνία (ισότητα φύλων, συμπερίληψη, ρατσισμός, βία)

Για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου αποτελούν άμεσες προτεραι­ότητες:

  • η αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού των αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
  • οι έρευνες στην αγοράς εργασίας και η σύνδεση των αποτελεσμάτων τους με προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και προγράμματα δια βίου μάθησης του Πανεπιστημίου.

Ψηφιοποίηση

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργικής αναβάθμισης είναι απαραίτητη η αντι­κατάσταση της «ψηφιακής γραφειοκρατίας., που επικράτησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, με τον νέο ψηφιακό κόσμο του σήμερα. Η χρήση  έξυπνων συσκευών μπορεί να απλοποιήσει τις διαδικασίες, να εισα­γάγει έξυπνες (smart campus) λύσεις και να καταστήσει την ηλεκτρονική γραμματεία πραγματικό εργαλείο για την κοινότητα. Σύγχρονες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές είναι ικανές να πα­ράξουν πολύτιμα δεδομένα (big data) για κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής δι­αδικασίας, συμβάλλοντας στον ανασχεδιασμό και στη βελτίωσή της. Εφαρ­μογή ψηφιακών εξετάσεων, όπου αυτές βρίσκουν πεδίο εφαρμογής, με τις οποίες εκτός του ότι διασφαλίζεται  το αδιάβλητο και η ταχύτητα βαθμολόγησης, απομειώνεται σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του Αριστοτελείου.

Επιτάχυνση της Ψηφιοποίησης των εκπαιδευτικών διαδικασιών και επιπλέ­ον ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ) του ΑΠΘ, αλλά και επιμέρους οντότητες και επι­τροπές όπως Γραφεία Εκπαίδευσης στα επιμέρους Τμήματα, με σύγχρονα εργαλεία που αξιοποιούνται από μεγάλα Πανεπιστήμια παγκοσμίως, για ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών πόρων ψηφιακά, αλλά και βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας των φοιτητών/τριών μέσω τεχνι­κών υβριδική/μεικτής μάθησης (Hybrid/Blended Learning).

Ενίσχυση της καινοτομίας στην εκπαίδευση με διαμόρφωση συνολικού πλάνου ανάπτυξης και αξιοποίησης τεχνολογιών εμβύθισης (immersive technologies) προκειμένου το ΑΠΘ να είναι έτοιμο για τη Metaverse εποχή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσα από την παροχή δυνατότητας υβριδικής μάθησης.

Παράλληλα, ενισχύεται η διασύνδεση ψηφιακών συστημάτων εκπαίδευσης και μάθησης με συστήματα αξιολόγησης και καταγραφής της επίτευξης μα­θησιακών στόχων, αλλά και συλλογή συνολικών επιδόσεων των προγραμ­μάτων σπουδών προκειμένου να διευκολύνεται το έργο των επιτροπών αξιολόγησης και να ενισχύονται οι δυνατότητες άμεσης πιστοποίησης προ­γραμμάτων σπουδών με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της θέσης του ΑΠΘ στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων.

Ενίσχυση της διασύνδεσης ψηφιακών συστημάτων εκπαίδευσης και μάθησης με συστήματα της ΜΟΔΙΠ ή και της ΕΘΑΑΕ.

Διεθνοποίηση

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει ενεργά και με επιτυχία στις δρά­σεις του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ καθώς, επίσης, σε διεθνή δίκτυα Πανεπιστημίων και ακαδημαϊκές συμμαχίες που σκοπό έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την ενί­σχυση ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης με παγκόσμια εμβέλεια. Εί­ναι, όμως, το Αριστοτέλειο ένα πραγματικά διεθνές Πανεπιστήμιο; Σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνει.

Το Αριστοτέλειο αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του άνοιξε το δρόμο για μια ουσιαστική διεθνοποίηση με την ανάπτυξη και λειτουργία διεθνών προ­πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (για παράδειγμα στο Τμήμα Ιατρικής). Τα προγράμματα αυτά έχουν αξιολογηθεί θετικά διε­θνώς, ο αριθμός των υποψηφίων φοιτητών αυξάνεται εκθετικά, η φήμη του Αριστοτελείου ενισχύθηκε διεθνώς. Επιπλέον, το Ίδρυμα ενισχύεται οικο­νομικά σε σημαντικό βαθμό (πρόσληψη ικανού αριθμού διδασκόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών, ενίσχυση της ψηφιοποίησης) δημιουργώντας έτσι, ένα πραγματικό πλαίσιο αυτονομίας, απαραίτητο για την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της αριστείας και της έρευνας. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα της καθημερινής ζωής του συνό­λου της ακαδημαϊκής κοινότητας δημιουργώντας ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

Παρόμοια διεθνή προγράμματα σπουδών μπορούν να υλοποιηθούν σε δι­άφορες Σχολές, ιδιαίτερα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, όπως για παράδειγμα Νομική, Φιλοσοφική, Θεολογία, ΣΕΦΑΑ κ.α.

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλλουν ινστιτούτα του Αριστοτελείου Πανε­πιστημίου εξειδικευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία, όπως η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ), το Κέντρο Αν­θρώπινης Ανάπτυξης κ.α. με σκοπό την καινοτομία, τη διεπιστημονικότητα και την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης μέσα από διεθνείς συνεργασίες. Στον άμεσο σχεδίασμά μας περιλαμβάνεται η ίδρυση του Science Journalism HUB/Training Center, το οποίο θα παρέχει εκπαίδευση με τρόπο διεπιστημονικό πάνω σε θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας και θα απευθύνεται σε επαγγελματίες του σχετικού κλάδου αλλά και σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η Ελλάδα εξαιτίας της παγκόσμιας εμβέλειας του πολιτισμού της, της προ­νομιακής γεωγραφικής της θέσης και του πλούσιου φυσικού της περιβάλ­λοντος πρέπει να αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για φοιτητές από όλο τον κόσμο που αναζητούν υψηλού επιπέδου Πανεπιστημιακές σπουδές.

Το Αριστοτέλειο και η Θεσσαλονίκη μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση όχι μόνο ξένων φοιτητών αλλά και διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού ικανού να στελεχώσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο και να συμβάλλει στην ανατροφοδότηση της γνώσης και στη διεθνοποίησή του.

Πως μπορεί να γίνει

Η βελτίωση των κτιριακών υποδομών, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της λειτουργικής αναβάθμισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, δεν περιορίζεται μόνον στον εξωραϊσμό των χώρων εργασίας. Θα αναβαθ­μίσει, επιπλέον, την εικόνα του Πανεπιστημίου, αλλά και τη συνολική εικόνα της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιώσιμη αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Αριστοτελείου θα μειώσει σημαντικά (περίπου 40%) τις λειτουργικές δαπάνες του Αριστοτέλειου συμβάλλοντας έτσι στη χρηματοδότηση των μεγάλων και αναγκαίων αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό. 

Ανάπτυξη ενεργειακής κοινότητας

Καθαρά έσοδα, αλλά και καθαρή ενέργεια, θα προκύψουν από τη δημιουρ­γία μιας ενεργειακής κοινότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Σκοπός της θα είναι η ιδιοπαραγωγή ενέργειας προς κατανάλωση με τη μέθοδο Net Metering αξιοποιώντας μεγάλες επιφάνειες κτιρίων και γαιών καθώς και τη βιομάζα από τα παραπροϊόντα υλοτομίας των Πανεπιστημιακών δασών μέσω μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πηγές όπως είναι οι ειδικοί πό­ροι του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα προγράμματα ΕΔΕΝΑ (ΕΙΒ) και ΗΛΕΚΤΡΑ (ΥΠΕΝ) κ.α.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Η βελτίωση της απόδοσης της ακίνητης και παραγωγικής περιουσίας του Αριστοτελείου προς όφελος των ακαδημαϊκών του δραστηριοτήτων απο­τελεί γόρδιο δεσμό για τρεις δεκαετίες.

Μπορεί να υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Σχέδιο Μεγιστοποίησης Απόδοσης της Πανεπιστημιακής περιουσίας στηριζόμενο σε προηγούμενες προσπάθειες.

Αξιοποίηση της άυλης περιουσίας

Ακόμη μια αενάως επαναλαμβανόμενη παραδοχή που -παρότι αληθινή- εξαντλείται, δυστυχώς, στο πεδίο των επαίνων είναι το πολύτιμο ανθρώπι­νο δυναμικό του Αριστοτελείου.
Η αξιοποίησή του θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της έρευνας, προσφέροντας ταυτόχρονα ζωτικής σημασίας οικονομι­κούς πόρους μέσω:

  • της εκπόνησης Βιομηχανικών Διδακτορικών, που αξιοποιούν μεγάλες χρηματοδοτικές πηγές και συνδέουν τα προϊόντα της έρευνας με την αγορά,
  • της προσέλκυσης διεθνών υποψηφίων διδακτόρων για σύνδεση με διεθνείς εταιρείες – χρηματοδότες,
  • της ενίσχυσης των δεσμών με κέντρα ανάπτυξης καινοτομίας,
  • της οργάνωσης και λειτουργίας νέων προπτυχιακών και μεταπτυχια­κών προγραμμάτων σπουδών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που -καθώς θα αυξάνουν τους αριθμούς των διεθνών φοιτητών στο Πα­νεπιστήμιο και την πόλη- θα ενισχύουν πολλαπλασιαστικά τη διεθνή απήχηση και θα μειώνουν τις ανάγκες και τα κόστη της διεθνούς προ­βολής.
  • Προσέλκυση Επενδύσεων

    Το Αριστοτέλειο είναι σε θέση, παράλληλα με το σπουδαίο εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, να προσελκύει επενδύσεις σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα.

    Παράδειγμα τέτοιου μεγάλου έργου αποτελεί η δημιουργία ενός νέου, υπερσύγχρονου συγκροτήματος Ιατρικής και Υγείας που θα συνδυ­άζει νοσοκομειακή περίθαλψη, Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία.

    Το κόστος της μελέτης του έργου αυτού έχει ήδη αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Γιατί μπορεί να πετύχει

    Γιατί έχουμε την εμπειρία και επιτυχημένα, μετρήσιμα απο­τελέσματα σε όλα όσα προτείνουμε.

    Γιατί έχουμε ένα άξιο Συμβούλιο Διοίκησης σε μια μοναδική καμπή της ιστορίας του Πανεπιστημίου μας.

    Γιατί δημιουργούμε μια ομάδα Αντιπρυτάνεων με λαμπρά βιογραφικά, σοβαρή διοικητική εμπειρία, ισχυρές διεθνείς δημόσιες σχέσεις και πλήρη αφοσίωση στο σκοπό της αναβάθμισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.