Στον απολογισμό του έργο του κατά τη θητεία του ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, προχώρησε στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου ο Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ και Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA. Ο κ. Αναστασιάδης διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ από το 2017-2020 και πρόεδρος του τμήματος από το 2020 μέχρι και τις αρχές του ’24 οπότε και οδηγήθηκε σε αυτοδίκαιη παραίτηση από τη θέση του προέδρου λόγω του ασυμβίβαστου με την ιδιότητα του εσωτερικού μέλους του συμβουλίου διοίκησης ΑΠΘ – υποψήφιος πρύτανης του ΑΠΘ.

«Ήμασταν μαζί επτά γεμάτα χρόνια και σήμερα σας στέλνω τον σύντομο απολογισμό τους. Υπηρέτες της Ιατρικής και της Εκπαίδευσης ήμασταν και πριν, εύχομαι να είμαστε και για πολλά χρόνια ακόμα, ο λόγος όμως που ανακεφαλαιώνω τώρα είναι γιατί μέσα στη γενική θολότητα των “οραμάτων” των “αναγκών” και των “διεκδικήσεων” καλό είναι να καταγράφονται και όσα πραγματικά πιάνουν τόπο. Κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργίας του Τμήματος Ιατρικής στα χρόνια της Προεδρίας μου ήταν η τόλμη, η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και η αποτελεσματικότητα. Έτσι αναβαθμίσαμε τη διεθνή μας κατάταξη, έτσι αναδιοργανώσαμε τη Σχολή μας (γιατί αλήθεια είναι ακόμη Τμήμα;), έτσι την ενισχύσαμε με σημαντικούς πόρους. Είχα την τιμή να συνεργάζομαι με μια λαμπρή ομάδα δασκάλων και διοικητικών που πίστεψαν ότι ανέφικτο είναι μόνο αυτό που δεν επιχειρούμε. Με αυτή την πίστη επιμένω στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο το Αριστοτέλειο. Το Πανεπιστήμιό μας μπορεί και οφείλει, στηριγμένο κυρίως στις δικές του δυνάμεις, να κοιτάζει στα μάτια τα ισχυρότερα Ιδρύματα του κόσμου, όπως το κάνει σήμερα η Ιατρική μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και σας υπόσχομαι Καλή Συνέχεια!», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ.

Κάποια από τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του από τη θέση του προέδρου είναι τα εξής:

  • Η ίδρυση, πιστοποίηση με «Άριστα» και λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα Αγγλόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική που διεθνοποίησε το Τμήμα και αποτέλεσε την αιχμή της εξωστρέφειάς του.
  • Η σύσταση και λειτουργία της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) και η έναρξη μελετών φάσης Ι και φαρμακοϊσοδυναμίας (το μοναδικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη), η υποστήριξή της με συσκευές τελευταίας γενιάς, η πιστοποίησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων (UEMS) που την καθιστά ως αξιόπιστο Ινστιτούτο διεθνώς και η σύσταση σε αυτήν των Κέντρων Αναφοράς «Long-CΟVID», «Κρανιοπροσωπικών Διαφορών» και «Έρευνας & Εκπαίδευσης στις Μεταμοσχεύσεις».
  • Η γιγαντιαία αύξηση των εσόδων, με αποτέλεσμα το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και κατ’επέκταση το Πανεπιστήμιο να έχει τα περισσότερα εκπαιδευτικά έσοδα σε όλη την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα έσοδα αυτά αξιοποιήθηκαν στην αναβάθμιση των υποδομών και λειτουργιών του Τμήματος, στην υποστήριξη της αριστείας, στη χορήγηση υποτροφιών, καθώς και στην ενίσχυση δράσεων των φοιτητριών και φοιτητών μας, των μελών ΔΕΠ, των δραστηριοτήτων των Τομέων και των δομών του Τμήματος.
  • Η έναρξη της ψηφιοποίησης του Τμήματος σε όλα τα επίπεδα, εκπαιδευτικό και διοικητικό/γραμματειακό, με ψηφιακές πλατφόρμες και προγράμματα πρωτοποριακά για όλη την Ελλάδα αποτελούν όχι μόνο καλές πρακτικές για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά και τη βάση για την προσέλκυση εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων αυξάνοντας τους πόρους και αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία και τη διεθνή θέση του Τμήματός μας. Η διεξαγωγή ψηφιακών εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα και όλες τις φοιτήτριες και φοιτητές με τη χρήση tablets ως πρότυπος τρόπος στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας αποτελεί το απτό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής.

Ο κ. Αναστασιάδης, στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όντας ενεργός για πάνω από τρεις δεκαετίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δυο δεκαετίες στην Ανώτατη Εκπαίδευση και εν αναμονή των αποφάσεων της Πολιτείας ως προς τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης, δηλώνω παρών, ενεργός και έτοιμος για τις εξελίξεις που έρχονται. Πιστεύω ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μπορεί και οφείλει, στηριγμένο κυρίως στις δικές του δυνάμεις, να κοιτάζει στα μάτια τα ισχυρότερα Ιδρύματα του κόσμου, όπως έγινε πράξη και συμβαίνει ήδη στην Ιατρική μας.

Για να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, οφείλουμε να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες. Τα όσα έγιναν στην Ιατρική ΑΠΘ αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον του Τμήματος και ελπίζω να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Είναι όσα παραδίδω στους συνάδελφους, στις φοιτήτριες και στους φοιτητές μας, στην κοινωνία. Ήμουν και θα είμαι γιατρός, Καθηγητής και ενεργός πολίτης, αφοσιωμένος στον ασθενή, στον φοιτητή και στην κοινωνία».

Δείτε τον απολογισμό εδώ

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία» (link)