Με εξαιρετικές επιδόσεις και ακόμη καλύτερες προοπτικές για το μέλλον, εξελίσσεται το δεύτερο ακαδημαϊκό έτος του Αγγλόγλωσσου προγράμματος σπουδών, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Αγγλόγλωσσο πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής του ΑΠΘ  διανύει τη δεύτερη ακαδημαϊκή του χρονιά και ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη. Επιλέγει φοιτητές, ενισχύει το διδακτικό προσωπικό και βελτιώνει τις υποδομές για την υποδοχή των νέων φοιτητών στις κλινικές.

«Η ίδρυση ξενόγλωσσου προγράμματος δεν είναι ορόσημο μόνο για την Ιατρική ή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Πρωτοπορούμε δημιουργώντας ένα νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον διεθνοποιημένων σπουδών. Πλέον, οι εγγυημένα υψηλού επιπέδου σπουδές ιατρικής απευθύνονται στους πολίτες όλου του πλανήτη. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ενισχύει τη διεθνή του προβολή και το ειδικό βάρος των πτυχίων του, ενισχύει την εξωστρέφειά του και εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Κυριάκος Αναστασιάδης.

Συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και από τις πέντε ηπείρους!

Κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το πρόγραμμα είχε δεχθεί πολλαπλάσιες, από τις διαθέσιμες θέσεις, αιτήσεις και από τότε η ζήτηση έχει εκτοξευθεί. «Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος και οι συνεντεύξεις είναι κάθε χρόνο περισσότερες. Οι εισακτέοι είναι 60 ανά έτος, η διαδικασία επιλογής μακρά και ο ανταγωνισμός πολύ υψηλός. Γιατί 60; Γιατί έτσι εξασφαλίζουμε ιδανική αναλογία φοιτητών/διδασκόντων. Για παράδειγμα, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ιατρικής του Αριστοτελείου είναι ο θεσμός του ακαδημαϊκού συμβούλου, η ανάθεση δηλαδή κάθε φοιτητή σε ένα μέλος ΔΕΠ με το οποίο συνεργάζονται σε όλη τη διάρκεια της εξαετούς φοίτησης», τονίζει ο συντονιστής του Αγγλόγλωσσου προγράμματος, Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Νικόλαος Φόρογλου.

«Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο από την αρχή και ενισχύθηκε κατακόρυφα από την καμπάνια προσέλκυσης φοιτητών στο διαδίκτυο. Οι πρώτοι φοιτητές που έδειξαν ενδιαφέρον εντυπωσιάστηκαν από το Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη ή είχαν προσωπική εμπειρία από φοιτητές ή αποφοίτους του Πανεπιστημίου. Πλέον, στην προετοιμασία για την τρίτη χρονιά εισακτέων, αρκετοί υποψήφιοι έρχονται με συστάσεις από τους ίδιους τους φοιτητές μας», υπογραμμίζει ο κ. Φόρογλου.

«Απευθυνόμαστε στους καλύτερους μαθητές του πλανήτη που θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική. Η επιλογή γίνεται με γραπτές εξετάσεις και προσωπική συνέντευξη. Κεντρικοί άξονες στα κριτήρια επιλογής είναι η προσωπικότητα και οι ακαδημαϊκές επιδόσεις. Σκοπός μας είναι να αποδώσουμε καλούς ιατρούς στις διάφορες κοινωνίες, όπου και αν εργασθούν,  επαρκείς σε γνώση αλλά και με Ιπποκρατικό ήθος. Όπως άλλωστε κάνει η Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εδώ και 80 χρόνια, με αποφοίτους μας να διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό», υπογραμμίζει ο κ. Φόρογλου.

Με όπλο τα κλινικά μαθήματα και τη… Θεσσαλονίκη

Σε επίπεδο σπουδών, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Αγγλόγλωσσου προγράμματος της Ιατρικής του Αριστοτελείου είναι η έναρξη κλινικών μαθημάτων νωρίς στο πρόγραμμα σπουδών και η ταυτόχρονη δυνατότητα έρευνας. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τη δύναμη της Θεσσαλονίκης, μίας πάλλουσας πανεπιστημιούπολης με 120.000 φοιτητές με πολυπολιτισμική παράδοση και ασφαλή, ποιοτική φοιτητική ζωή.

«Το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 εφαρμόσθηκε για πρώτη χρονιά στο Τμήμα Ιατρικής το ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο βασίστηκε το Αγγλόγλωσσο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα αποτέλεσμα μακρόχρονης επεξεργασίας και σύνθεσης στο οποίο συνεργάσθηκε η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, στο οποίο εισάγονται πολλές και σύγχρονες ακαδημαϊκές καινοτομίες, όπως – μεταξύ άλλων – η καθετοποιημένη διδασκαλία, νέα καινοτόμα μαθήματα, αλλά και η εισαγωγή και εξέταση δεξιοτήτων, η γνώση των οποίων πιστοποιείται στο Παράρτημα Διπλώματος», τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Ιωάννης Τσινόπουλος.

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που υπηρετεί την σύγχρονη ακαδημαϊκή λογική. Μια λογική στην υπηρεσία των φοιτητών, αλλά και της κοινωνίας», συμπληρώνει.

Το «δύσκολο εγχείρημα» που έγινε success story

Το εγχείρημα της δημιουργίας Αγγλόγλωσσου προγράμματος ήταν εξαρχής δύσκολο καθώς δεν υπήρχε κανένα προηγούμενο στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός έγινε, όπως τονίστηκε, με βάση το Ελληνόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, του οποίου αποτελεί πιστό αντίγραφο.

«Το Αγγλόγλωσσο πρόγραμμα πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με την υψηλότερη βαθμολογία, όπως ακριβώς και το μητρικό του, μετά από εξωτερική αξιολόγηση. Δυο χρόνια μετά, αποδεικνύει με την απρόσκοπτη λειτουργία του και με φοιτητές πλέον από 22 χώρες ότι η πιστοποίησή του εκείνη δεν ήταν τυχαία, καθώς ανταποκρίνεται πλήρως στις εκπαιδευτικές ανάγκες των αλλοδαπών φοιτητών του», τονίζει ο Πρόεδρος της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης, Καθηγητής Φυσιολογίας, Αντώνιος Γούλας. Εξ ’ου και η μεγάλη του επιτυχία. «Η λειτουργία του Αγγλόγλωσσου προγράμματος παρέχει ταυτόχρονα πολύτιμη οικονομική ανάσα στο Τμήμα Ιατρικής, προσφέροντας τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των υποδομών του και ψηφιοποίησης του εκπαιδευτικού του υλικού, καθώς και των διοικητικών υπηρεσιών του, οδηγώντας το σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας και καινοτομίας», υπογραμμίζει.

Τα οφέλη είναι τεράστια και δεν είναι μόνο οικονομικά. «Τα χρήματα, που θα φθάσουν σε 4,5 περίπου εκατομμύρια ανά έτος σε πλήρη έκπτυξη του προγράμματος, αξιοποιούνται για τη Σχολή και τους φοιτητές μας, Έλληνες και ξένους: προσλήψεις μεγάλου αριθμού επιπλέον διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ανακαίνιση και ψηφιακή αναβάθμιση αμφιθεάτρων και λοιπών εκπαιδευτικών δομών των Εργαστηρίων και των Κλινικών, αγορά tablet για ψηφιακές εξετάσεις και λοιπού ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και θέσπιση υποτροφιών και βραβείων για τους Έλληνες και τους Αγγλόφωνους φοιτητές του Τμήματος. Αυτά τα έσοδα είναι καθαρό ελληνικό προϊόν και αποτελούν τη συμβολή μας στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης και τονίζει ότι «η πρόκληση για κάθε ελληνικό Πανεπιστήμιο που βγαίνει στο διεθνή στίβο είναι να προσφέρει σε ανθρώπους από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και κουλτούρες, σταθερά υψηλού επιπέδου ποιοτικές σπουδές και να τους κάνει υπερήφανους που σπούδασαν στην Ελλάδα».

Πηγή: GRTimes (link)