
«Πιστεύω ότι στο πανεπιστήμιο πρέπει να βρίσκεται αυτός που θέλει να σπουδάσει. Οσους ενδιαφέρονται για τις σπουδές, οφείλουμε να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο»
Συνέντευξη στον Απόστολο Λακασά
Ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης, εξελέγη πρόσφατα ύστερα από την ακύρωση από το ΣτΕ της εκλογής του προηγούμενου πρύτανη. Η κατάληξη της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη καταδεικνύει το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε για σχεδόν μια διετία. Ο κ. Αναστασιάδης, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλάει για επανεκκίνηση, καθώς και για αριστεία, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα. Μπροστά του, όπως και στις ηγεσίες όλων των ΑΕΙ, είναι οι διαγραφές των λιμναζόντων φοιτητών, η εφαρμογή των συστημάτων ασφαλείας και ενός αυστηρού πειθαρχικού πλαισίου, που θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
– Πoια αίσθηση σας άφησε η διετής περιπέτεια για τον πρυτανικό θώκο του ΑΠΘ;
– Δεν είχα αμφιβολία ότι το δίκαιο ήταν με το μέρος μου. Με στενοχωρούσε η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, που απέβη αρνητική για το ΑΠΘ. Τώρα ήλθε η ώρα για επανεκκίνηση του ιδρύματος.
– Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την εκλογή συμβουλίου και πρύτανη; Πώς αξιολογείτε το σημερινό σύστημα διοίκησης;
– Θα σας πω όταν τελειώσει η θητεία μου. Πιστεύω ότι αυτό το συμβούλιο του ΑΠΘ με κορυφαίους επιστήμονες θα κάνει σπουδαίο έργο, αντάξιο του ιδρύματος.
– Η κυβέρνηση πρόσφατα ζήτησε από τα ΑΕΙ να καταθέσουν σχέδια ασφαλείας έως στα τέλη Ιουλίου. Ποια είναι η κατάσταση στο ΑΠΘ;
– Το ΑΠΘ έχει προ πολλού ανταποκριθεί στα όσα ορίζει ο νόμος. Ηδη, από την πρυτανεία του Νίκου Παπαϊωάννου, 2019-2024, είχε ξεκινήσει η διαδικασία. Είμαστε εναρμονισμένοι με όσα ζητεί το υπουργείο Παιδείας.
– Ποια είναι η άποψή σας για την πρόθεση της κυβέρνησης να διώκονται πειθαρχικά όσοι πρυτάνεις δεν εφαρμόζουν τον νόμο;
– Προφανώς ισχύει για όλους τους πολίτες, αλλά από τη θέση μου τονίζω ότι κάθε δημόσιος λειτουργός πρέπει να εφαρμόζει τον νόμο.
– Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε διαγραφές των λιμναζόντων φοιτητών, ενώ όποιος φοιτητής συλλαμβάνεται να μετέχει σε βίαια γεγονότα εντός του ΑΕΙ θα χάνει τη φοιτητική ιδιότητα. Η εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων θα προκαλέσει αντιδράσεις. Συμφωνείτε με τις κυβερνητικές εξαγγελίες;
– Πιστεύω πως στο πανεπιστήμιο πρέπει να βρίσκεται αυτός που θέλει να σπουδάσει. Οι σπουδές είναι μια προσωπική κατάκτηση. Βέβαια, υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από κάθε φοιτητή που καθυστέρησε τις σπουδές του. Οσους ενδιαφέρονται γι’ αυτές, οφείλουμε να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Για τους υπολοίπους δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε τις σπουδές μόνο ως απόκτηση ενός πτυχίου. Η ουσία βρίσκεται στη διαδρομή των σπουδών.
Για όσους κάνουν έκτροπα, δεν κατανοώ τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται στο ίδρυμα. Δεν έχουν θέση σ’ αυτό. Παραανεχτήκαμε το φαινόμενο των εκτρόπων και παρακαλώ όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ να συνδράμουν, στο μερίδιο που τους αναλογεί, για να σταματήσει.
– Τι θεωρείτε πως χρειάζεται το ΑΠΘ; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
– Βασικά το Αριστοτέλειο χρειάζεται επανεκκίνηση. Τι εννοώ; Χρειάζεται ουσιαστική ψηφιακή μετάβαση και όχι ψηφιακή… γραφειοκρατία. Το ίδρυμα να λειτουργεί ψηφιακά και άρα γρήγορα, κάτι που δεν επιτυγχάνεται μόνο με την ψηφιοποίηση των εγγράφων. Επίσης, χρειάζεται λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών του και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ως προτεραιότητα έχω την κατάρτιση ενός νέου κανονισμού λειτουργίας με ένα ευέλικτο μοντέλο διοίκησης. Θα φτάσω έως τα όρια των δυνατοτήτων μου και του νόμου. Βασικός στόχος είναι επίσης η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση. Θα δημιουργήσουμε νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη μεγάλο εκπαιδευτικό hub και γι’ αυτό θα συνεργαστούμε με τα υπόλοιπα ΑΕΙ της πόλης. Από την άλλη, είμαστε υπό διερεύνηση για τη δημιουργία παραρτήματος στην Κύπρο.
Τέλος, απαιτείται αξιοκρατία στη διοίκηση. Κι αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των μελών του ΑΕΙ. Η εμπιστοσύνη βέβαια είναι κάτι που χτίζεται.
– Γιατί θέλει κάποιος να γίνει πρύτανης, αναλογιζόμενος τις ευθύνες που αναλαμβάνει, αλλά και τα πυρά που τυχόν θα δεχθεί (π.χ. από κόμματα, φοιτητικές παρατάξεις) για αποφάσεις του; Από φιλοδοξία;
– Η φιλοδοξία δεν λείπει από κάποιον που στοχεύει σε μία θέση· προφανώς ποικίλλει ο βαθμός της από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, αυτό που μετράει είναι να έχεις αντίληψη της αποστολής και προσφορά στην κοινότητα – και αυτά πιστεύω ότι με χαρακτηρίζουν.
– Φοβάστε το ενδεχόμενο της αποτυχίας;
– Είμαι καρδιολόγος. Στην καθημερινότητα των καρδιολόγων δεν υπάρχει η σκέψη για αποτυχία. Χειρουργώ τους ασθενείς για να ζήσουν, για να έχουν καλή ζωή. Κατ’ αναλογία, γι’ αυτό θα παλέψω στο ΑΠΘ.
Πηγή: «Καθημερινή»

Είναι Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ. Είναι Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ., Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA από το 2011 έως σήμερα, Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής στις Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές – Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας ως μοναδικό στη χώρα για την εξειδίκευση στην Εξωσωματική Κυκλοφορία και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ειδικών Εξωσωματικής Κυκλοφορίας) από το 2015 έως σήμερα, Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα και αναπληρών τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (ως ο αρχαιότερος Διευθυντής των Πανεπιστημιακών Κλινικών) από το 2017 έως σήμερα, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εξετάσεων της ειδικότητας Χειρουργικής Θώρακος για τη Β. Ελλάδα από δεκαετίας, Πρόεδρος της Επιτροπής για την ειδικότητα Χειρουργικής Θώρακος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας από το 2023 έως σήμερα.